Важливо! До уваги юридичних та побутових споживачів!



Шановні споживачі!

Згідно ст. 62 Закону України «Про ринок електричної енергії», ТОВ «Херсонська обласна ЕК» (далі – Товариство, ХОЕК) для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії виконує спеціальні обов’язки  постачальника універсальних послуг на закріпленій території - Херсонській області (з постачання електричної енергії побутовим споживачам (в т. ч. вразливим) та малим непобутовим споживачам), а також здійснює постачання підприємствам за «вільними цінами».


З початку військової агресії, в період окупації, ведення бойових дій, попри всі труднощі з якими зіткнулись, (це і відсутність стабільного зв’язку, інтернету, тривалі перерви в електропостачанні, заборона окупантами входити до приміщень Товариства, погрози, переслідування та обшуки у працівників, розграбування центрів з обслуговування, захват архіву, руйнування головного офісу підприємства) Товариство не припиняло свою діяльність з постачання електроенергії споживачам Херсонщини і на даний час повноцінно працює на деокупованому правобережжі Херсонщини.


За період військових дій та окупації Херсонщини, значно знизився рівень розрахунків споживачів за спожиту електроенергію. Станом на 01.07.2023 р заборгованість споживачів перед ТОВ «Херсонська обласна ЕК» становить 2 052,3 млн грн. (в т. ч. заборгованість промислових підприємств становить 103.8 млн. грн., сільгоспспоживачів – 97,7 млн. грн., підприємств ЖКГ – 134,6 млн. грн.,підприємств державного бюджету – 763,7 млн. грн., місцевого бюджету – 64.7 млн. грн., побутових споживачів – 582,8 млн. грн, борг інших юридичних споживачів – 305,1 млн.грн). 


Ситуація з розрахунками залишається критичною, лівобережна частина Херсонщини лишається окупованою, підприємства масово розграбовані і пошкоджені внаслідок обстрілів та на даний час по більшості не платоспроможні. Значна кількість побутових споживачів не сплачують борги з низки причин (виїхали, втратили роботу, зруйновані будинки, борги утворили окупанти, тощо) при цьому на законодавчому рівні споживачі захищені від дієвих методів впливу постачальника через заборону на припинення електропостачання та здійснення судових та/або виконавчих проваджень.
Через кризу неплатежів за спожиту електроенергію в умовах війни  ТОВ «Херсонська обласна ЕК» опинилось в тяжкому фінансовому стані, та має значну кредиторську заборгованість перед ДП «Гарантований покупець», ДП «НАЕК «Енергоатом», ДП НЕК «Укренерго»,  АТ «Херсонобленерго», АТ «Миколаївобленерго», та приватними домогосподарствами що виробляють електроенергію. 


 В зв’язку з вищезазначеним, за наявності ознак критичної неплатоспроможності та фінансового стану потенційного банкрутства,  з метою визначення шляхів виходу з кризового стану та недопущення банкрутства, ТОВ «Херсонська обласна ЕК» було здійснено спробу збереження діяльності підприємства та відновлення платоспроможності, зокрема, із залученням спеціалістів був розроблений План санації до відкриття провадження у справі про банкрутство, який був надісланий кредиторам. Після обговорення плану санації Товариства до відкриття провадження у справі про банкрутство загальними зборами кредиторів ТОВ “ХОЕК” на засіданні 25 липня 2023 року було відмовлено у затвердженні Плану санації.


 Відповідно до частини 6 статті 34 Кодексу України з процедур банкрутства, враховуючи неможливість виконання грошових зобов’язань перед  кредиторами, відмови кредиторів у затвердженні плану санації до відкриття провадження у справі про банкрутство, 16.08.2023 року ТОВ «Херсонська обласна ЕК», було подано до Господарського суду Одеської області заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство. Господарський суд Одеської області 07.09.2023 виніс Ухвалу про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ «Херсонська обласна ЕК».


Маємо надію та сподіваємось, що при розгляді питання в суді, з огляду на обставини, які призвели до критичного стану підприємства, за згодою кредиторів буде прийнято рішення щодо санації підприємства.
ТОВ «Херсонська обласна ЕК» , на виконання вимог п. 6.2.2. Правил роздрібного ринку електричної енергії, повідомляє, що у випадку не погодження та  підписання Плану санації з кредиторами, орієнтовна дата припинення господарської діяльності  становить 19 листопада 2023 року, яка може змінюватися в ході розгляду справи. Тому Товариство додатково  повідомить про точну дату, з якої електропостачальник вже остаточно припинить здійснювати постачання електричної енергії споживачам. 
На даний час Товариство продовжує здійснювати свою ліцензійну діяльність. 


З повагою, 
Адміністрація  ТОВ “ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСНА 
ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ”
 

Особистий

кабінет

Показники