Варто уваги! Змінено порядок надання пільг



          З 01 жовтня 2019 року надання пільг на оплату на житлово-комунальних послуг в Україні відбувається у грошовій формі, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373.

         Згідно п. 4 Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі (надалі – Порядок), затвердженого вищевказаною Постановою, право на отримання пільг, встановлених законами України, з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї визначається структурними підрозділами з питань соціального захисту населення.

         Пунктом 6 Порядку визначено, що структурні підрозділи з питань соціального захисту населення на підставі даних Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги (далі - Реєстр), розраховують щомісяця до 20 числа суму пільги виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом, кількості членів сім’ї, які мають таке право відповідно до законодавчих актів, та з урахуванням встановлених цін/тарифів (внесків) і державних соціальних нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування.

Згідно п. 19 Порядку пільговик зобов’язаний повідомляти структурному підрозділу з питань соціального захисту населення про зміну всіх обставин, які впливають на надання пільг.

         За заявою пільговика структурний підрозділ з питань соціального захисту населення надає йому інформацію про розрахунок розміру пільги.

         Виплата розрахованої суми пільги, згідно п. 7 Порядку, здійснюється у грошовій безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок Мінсоцполітики в АТ «Ощадбанк» на підставі укладеного між Мінсоцполітики та АТ «Ощадбанк» договору.

         За заявою пільговика, поданою структурному підрозділу з питань соціального захисту населення до 15 жовтня (15 травня), у якій зазначаються виплатні реквізити, виплата пільги здійснюється у грошовій готівковій формі з початку опалювального (неопалювального) сезону.

         Пільговики, яким надається пільга у грошовій формі, зобов’язані сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої таким пільговикам готівкою.

         Відповідно до п. 8 Порядку за отриманням інформації про будь-які питання, пов’язані з нарахуванням пільги, пільговики звертаються до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.

         За отриманням інформації про спожиті послуги, нараховані суми за послуги, розмір заборгованості (переплати) пільговики звертаються до управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг.

         За отриманням інформації про операції, здійснені за обліковим записом пільговика щодо перерахування коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг, пільговики звертаються до АТ «Ощадбанк».

Виплата пільг у грошовій безготівковій формі:

         АТ «Ощадбанк», згідно п. 9 Порядку, веде у відповідних автоматизованих системах обліку банку персоніфікований облік пільговиків та коштів, які надходять на рахунок для виплати пільг, в розрізі кожного пільговика.

АТ «Ощадбанк» здійснює переказ коштів на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг.

АТ «Ощадбанк» інформує протягом доби після здійснення перерахування коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг пільговика шляхом надсилання йому смс-повідомлення про стан розрахунків за послуги (у разі наявності інформації про номер мобільного телефону пільговика). У смс-повідомленні обов’язково зазначаються дані про наявний залишок платежу за кожним видом послуг та перелік послуг, за якими від управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг АТ «Ощадбанк» не отримані реєстри нарахованих сум платежів пільговикам.

Виплата пільг у грошовій готівковій формі:

         Згідно п. 14 Порядку, виплата пільг у грошовій готівковій формі здійснюється шляхом перерахування структурним підрозділом з питань соціального захисту населення коштів на рахунок пільговика, відкритий в установі уповноваженого банку, або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта».

         Підсумовуючи вимоги Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, з 01.10.2019 відсутня потреба у пільговиків підтверджувати своє право на пільгу в ТОВ “Херсонська обласна ЕК”, тому як право на отримання пільг визначає структурні підрозділи з питань соціального захисту населення.

        

        ТОВ «Херсонська обласна ЕК» здійснює лише нарахування пільг, які фінансуються з місцевого бюджету, згідно міських комплексних програм кожного району Херсонської області та не відмовляє таким пільговикам в оформлені нових пільг (в тому числі, таких як учасник бойових дій, який приймав безпосередню участь в антитерористичній операції (операції об’єднаних сил); сім’ї таких учасників; інваліди зору; діти сироти та інваліди, тощо).

Особистий

кабінет

Показники